Venirea pe lume a bebelușului: sfaturi pentru proaspete mămici

Venirea pe lume a bebelușului: sfaturi pentru proaspete mămici

19.06.2018 11:30

Nici nu știi când au trecut cele 9 luni și te afli deja în minunata, dar dificila postură de mamă. Puiul tău îți solicită întreaga energie și încă pe atât, iar întreaga ta viață pare acum total dată peste cap. Mai mult decât atât, în primele trei luni, bebelușul nu are încă formată rutina de somn, el nefăcând distincția între zi și noapte, ceea ce înseamnă mult prea puțin timp de odihnă pentru tine. Acomodarea la noua rutină, înțelegerea nou-născutului și comunicarea cu el necesită timp și extrem de multă răbdare.

Pentru a depăși primele luni de acomodare, ți-am pregătit o serie de sfaturi care m-au ajutat atât pe mine, cât și pe alte mamele prietene.

Dormi când doarme bebe

Știu, nu poți dormi la comandă, rutina ta de somn necesitând alte ritualuri și intervale orare. Cu bebe, însă, vei vedea că orice jumătate de oră dormită este o mină de energie. Extenuarea fizică ce apare în primele luni, mai ales dacă bebelușul se confruntă cu colici, este imensă, de aceea, este esențial să îți modelezi programul de somn după cel mic. Pe scurt: dormi ori de câte ori doarme bebe și lasă treburile gospodărești pe mai târziu sau pe seama soțului.

Programează vizitele

Prima lună este precum un carusel al emoțiilor, iar vizitele rudelor și prietenilor care vor să cunoască bebelușul nu te ajută prea mult. Ești obosită, asaltată de noul rol și ai nevoie de timp. De aceea, fără jenă, dar cu tact și diplomație, roagă-i să vină la orele stabilite de tine și în intervale care să nu te copleșească. În plus, vei vedea că nici bebelușul nu va fi mare fan voci, parfumuri și oameni noi. Apelează la răbdarea celor dragi și vei vedea că vizitele, atâta vreme cât sunt programate după placul tău, nu vor fi motiv de stres nici pentru tine, nici pentru bebe.

O mamă fericită, un bebeluș zâmbăreț

Chiar dacă bebe este centrul universului vostru și orice scâncet vă face să săriți ca arși, trebuie să ai în continuare grijă de tine. Iar pentru a face asta, nu ai nevoie decât să întelegi că acomodarea este un pic mai grea și că va trebui să îți adaptezi programul după programul copilașului. Așadar, dimineața, când se trezește cel mic, fă un duș rapid și lasă-l în grija tatălui pentru cinci minute. Îți vor părea ore, însă ai nevoie de un start fresh, iar tatăl are la rându-I lui nevoie de timp pentru acomodarea cu bebelușul, chiar dacă este panicat pe moment. Vei vedea că se va descurca foarte bine singur cu bebe în acel moment atât de necesar pentru tine.

Cere ajutorul celor dragi!

Nu este nimic în neregulă să apelezi la mamă, soacră, soră sau soț când vine vorba de îngrijirea unui nou-născut. Pe lângă sfaturile de îngrijire ale personalului medical, vei avea parte poate și de experiența și gândurile de încurajare ale altor mame. Din experiența proprie, conștientizând cât de importantă este socializarea în această perioadă, am creat Mama Cafe un loc prietenos în care mamele să discute și să se relaxeze.

De asemenea, cel puțin în prima lună, refacerea fizică și psihică, precum și timpul acordat bebelușului trebuie să primeze.

Așadar, este indicat să nu deretici prin casă și să delegi curățenia, spălatul rufelor și pregătirea mesei. În prima lună, o proaspătă mamă nu trebuie decât să îngrijească copilul, să alăpteze, să doarmă și să mănânce.

Ai grijă de tine

Știu cât îți este de greu să te îngrijești ca altădată! Mai ales când pare că nu vei ieși prea des sau prea curând din pijamale sau din hainele de casă. Dar asta nu înseamnă că nu te poți răsfăța cu o cămasă de noapte roz, ultra comodă și ușoară, care facilitează alăptatul.

Acum, mai mult ca niciodată, te poți răsfăța, răsplătindu-ți într-un fel răbdarea și psihicul, cu mici cadouri care te vor pune în valoare și îți vor reda buna dispoziție. Preferatele mele vor fi întotdeaună bijuteriile, care au rolul de a condimenta ținutele de proaspătă mămica. Poate o pereche de cercei turcoaz sau un colier colorat și vesel, care să îți scoată din anonimat clasicele topuri sau tricouri pentru alăptat. Adaptează-ți garderoba la noua condiție și investește în rochii, bluze, pijamale, sutiene care să ușureze alăptatul.

Camera copilului

Probabil ți-ai organizat deja toate lucrurile necesare pentru bebeluș, pentru a fi la îndemână. Iar dacă nu ai făcut-o încă, este cazul să aduci în camera copilului tot ce ai nevoie: hăinuțe, păturele, scutece, unguente, șervețele și alte lucruri necesare în primele zile.

Păstrează o temperatură de 22-23 grade în camera și nu îi pune căciuliță decât dacă termometrul scade sub 20 grade Celsius. Formează un ritual zilnic de băiță și ai grijă ca acest moment să aibă loc înainte de a obosi prea mult bebelușul. În acest fel, băița va fi o plăcere pentru toată familia, iar copilașul va dormi liniștit.

Decorul camerei bebelușului este foarte important și dacă nu te-ai ocupat încă de acest aspect, poți transforma dormitorul într-un loc ludic, inocent și plin de veselie, apelând la elemente de decor precum Pinguinul nostru preferat, realizat manual.

În ceea ce privește garderoba lui bebe, vei observa din primele zile că vor mai avea loc accidente, așadar ai nevoie de mai multe schimburi. Investește inteligent în body-uri din bumbac de calitate, salopete și pantalonași ușor de îmbrăcat și dezbrăcat. Pentru a crea amintiri pentru mai târziu poți adăuga o notă funny & funky dacă le alegi pe cele cu mesaje haioase.

Pe final, te felicit pentru bebeluș și îți transmit gânduri bune și senine. Ești cea mai bună mamă pentru bebelușul tău! Trebuie doar să crezi și să descoperi și tu asta!

#LoveManu

Postat în Articole De:
PINGUINII
Comentarii* Câmpuri Obligatorii