Jucării care contribuie la dezvoltarea celor mai importante abilități ale copiilor

Jucării care contribuie la dezvoltarea celor mai importante abilități ale copiilor

25.07.2018 16:29

Cred că ați auzit frecvent expresia “creierul unui copil mic este la fel ca un burete”. Explicația acesteia constă în faptul că în perioada copilăriei timpurii sau înainte de împlinirea vârstei de 8 ani în creierul copilului se produc o mulțime de transformări la nivel emoțional și cognitiv. Practic de la a nu ști nimic, copilul ajunge să înțeleagă cum funcționează lumea în care trăiește. Iar jocul este prima ocazie cu care copilul experimentează și învață să interacționeze cu ceea ce este în jurul lui, în termeni proprii.

 

În definitiv, toate jucăriile sunt educative, pentru că îi oferă copilului posibilitatea să exploreze lucruri noi și implicit să învețe în cel mai ușor mod cu putință. Copilul învață de la o vârstă extrem de mică să facă asocieri logice tocmai datorită jucăriilor. De exemplu, bebelușul învață că dacă apasă un buton jucăria va emite un sunet, dar și dacă o izbește de pământ va scoate tot un zgomot, dar diferit. Un copil mai mare va învăța că pentru a construi un turn din cuburi din lemn trebuie să fie atent să poziționeze cuburile perfect sau să facă o bază solidă din cuburi mai mari.

 

Există însă jucării care contribuie într-o măsură mult mai mare la dezvoltarea celor mai importante abilități ale copiilor. Despre acestea ne-am propus astăzi să vă povestim, concluzii la care au ajuns atât specialiști, cât și mămicile din comunitatea Pinguinii.

 Jucarii pentru dezvoltarea abilitatilor

Jucării pentru dezvoltarea coordonării mână-ochi

 

Mâinile sunt instrumentul inteligenței umane, scria Maria Montessori în cartea sa, Mintea absorbantă. Ca să poată să realizeze ceea ce creierul îi transmite să facă, copilul mic va învăța să-și coordoneze mâinile cu ajutorul vederii. De la 3-4 luni, bebelușului i se vor agăța deasupra capului jucării moi (carusel de pătuț) pe care să le poată lovi. O să observați că în prima fază, micuții își vor focaliza privirea asupra jucăriilor după care vor începe să le lovească cu mânuțele și într-un final să le prindă și chiar să le tragă către ei. Odată ce cresc și pot sta în șezut, puneți lângă ei jucării moi, de mici dimeniuni, pe care să le poată apuca și introduce în gură, pentru că acesta va fi un gest reflex pentru o bună perioadă înainte. Există de asemenea salteluțe de joacă pentru bebeluși care au atașate jucării colorate, atrăgătoare, special create pentru a stimula coordonarea mână-ochi a copilului.

 

Jucării Montessori pentru explorarea senzorială

 

Jucăriile Montessori au fost create conform principiilor educaționale ale medicului și pedagogului italian Maria Montessori. Aceasta considera că un copil învață natural dacă este lăsat liber să aleagă și să ia parte la viața de zi cu zi a părinților. De aceea, jucăriile care imită obiectele din realitate (vase de bucătărie, obiecte de grădinărit, scule de lucru etc) cât și jucăriile din materiale naturale îl ajută pe copilul mic cel mai mult în procesul de învățare.

Explorarea senzorială începe de la cele mai mici vârste, astfel bebelușului i se vor da jucării cu care să experimenteze texturi, culori și greutăți (cuburi și mingii moi din material textil sau plastic), jucării din lemn, jucării pentru joaca în apă. Mai târziu, copilului de grădiniță i se vor pune la dispoziție jucării montessori care îi stimulează cele cinci simțuri, jucării muzicale pentru explorarea sunetului, jucării cu forme geometrice și nisip kinetic pentru dezvoltarea tactilă, jucării colorate pentru învățarea culorilor etc.

 

Jucării de îndemânare pentru dezvoltarea motricității fine

 

Una dintre cele mai importante abilități, pe care medicul pediatru le urmărește în cadrul unui control medical este motricitatea (fină - îndemânarea și grosieră - abilitatea de a sări, cățăra etc). Dezvoltarea motricității fine de la vârstă mică îl va ajuta pe copil să țină corect creionul de scris mai târziu în perioada școlară. Jocurile și jucăriile care implică precizie mare (puzzle, jocuri mozaic cu ținte, jucării de șnuruit etc) sunt foarte importante în tot acest proces de evoluție a îndemânării.

 

Jocuri de construcție pentru dezvoltarea gândirii logice

 

Jocurile de construit sunt unele dintre cele mai apreciate jucării din toate timpurile. Fie că vorbim de clasicele cuburi din lemn sau fantasticele piese lego, cu acest tip de jucărie copilul învață să găsească noi și noi soluții de construcție, învață concepte ce țin de geometrie, de orientare în spațiu etc. Controlul erorii, unul dintre principiile educaționale montessori, îl ajută pe copil să gândească și să înțeleagă că dacă nu poziționează corect cuburile acestea vor cădea. Abilitatea de a construi un turn cât mai înalt ține de logică, coordonare mână-ochi și imaginație, abilități pe care copilul le dobândește în timp prin exercițiu.

 Jucarii pentru dezvoltarea abilitatilor

Jucării creative pentru stimularea imaginației

 

Un copil creativ este un copil spontan, încrezător în forțele proprii, care reușește să găsească soluții inedite pentru a rezolva diverse probleme din viața de zi cu zi. Dar, aceasta abilitate cognitivă poate fi stimulată de către părinți prin jocuri și jucării adecvate vârstei. Acuarelele de pictat, plastilina și lutul pentru modelat, creta colorată, kiturile mozaic sunt câteva dintre jucăriile care îi dezvoltă copilului imaginația, gândirea rapidă și flexibilă. Copilăria este momentul excelent de a acorda atenție creativității și de a-i da posibilitatea copilului să fie regizorul propriului său joc.

 

Dragilor, jocul este modul cel mai facil pentru copil de a-și exprima emoțiile și trăirile. Cu ajutorul jucăriilor, copiii învață despre lumea în care trăiesc în cel mai frumos și ușor mod cu putință. Să le permitem să fie eroi dacă își doresc să salveze lumea, să le permitem să fie constructori dacă își doresc să reclădească viitorul, să le permitem să fie pictori dacă vor să coloreze prezentul.

 

#LoveManu

 

Postat în Articole De:
PINGUINII
Comentarii* Câmpuri Obligatorii