5 Tendințe de Parenting și motivele pentru care au devenit populare

5 Tendințe de Parenting și motivele pentru care au devenit populare

17.07.2018 13:31

Parenting, cărți despre parenting, specialiști în parenting. Știu că auzi frecvent acest cuvânt, preluat din limba engleză, și mai știu că bănuiești despre ce este vorba, pentru că modul în care ne creștem copiii în ziua de azi a luat o amploare fantastică. Un lucru e cert: nu există reguli de a crește copiii bătute în cuie și nici secrete cunoscute doar de către anumiți părinți, doar pentru că par zen. Dar, există specialiști în educație și psihologie infantilă care au studiat, au analizat și au concluzionat câteva aspecte care ajută ca relația părinte-copil să fie una sanatoasă.

 

Parentingul nu are legatură cu copilul meu sau al tău, ci este un domeniu care privește acest tip de relație, din toate unghiurile. Este despre cum facem să ne fie bine tuturor celor implicați, cum facem ca la final de zi să dea cu plus pentru fiecare, iar copiii noștri să crească adulți echilibrați, cu încredere în sine.

 

Dacă ai deja un copil sau te pregătești să devii părinte, cred că ar trebui să știi care sunt cele 5 tendințe actuale în parenting.

 

1. Educație cu blândețe sau spune NU pedepselor!

 

"Modul în care vorbim cu copiii noștri devine vocea lor interioară." (Peggy O Mara)

 

Despre educație cu blândețe sau conectare cu copilul se vorbește foarte mult în ultima vreme. Parentingul blând este atunci când alegem să calmăm cu răbdare emoțiile copilului într-un acces de furie, în loc să-l controlăm apelând la constrângeri sau pedepse, când îi permitem să plângă atunci când e furios și înțelegem că lacrimile lui îl calmează și nu trebuie să-i fie rușine de ele, când îi acceptăm emoțiile și îi arătăm respect, indiferent de vârsta pe care o are.

Dar, educația cu blândețe nu înseamnă permisivitate sau că nu vom trasa limite clare. Stabilirea unor limite și respectarea lor îl vor ajuta pe copil să se simtă în siguranță, ocrotit. În timp, va învăța ce așteptăm de la el. Dacă nu vrem să arunce cu lucruri prin casă, îi vom spune de fiecare dată acest lucru și îi vom oferi o altă alternativă, poate un coș de baschet și o minge ușoară.  

Atunci când eu, părintele lui, sunt calm îi transmit copilului meu această stare. Prin exemplul meu, îl învăț cum să-și calmeze propriile emoții, cum să devină mai disciplinat, îl ajut să-și dezvolte inteligența emoțională în definitv.

 

2. Jucării eco friendly, Montessori sau Waldorf

 

Când copilul se joacă, el nu mânuiește un simplu obiect, el învață despre acesta, făcând descoperiri legate de cauză-efect. Pornind de la ideea că o jucărie are o mulțime de beneficii asupra dezvoltării copilului, în special asupra imaginației și creativității, interesul părinților s-a mutat în ultima vreme pe jucăriile din lemn inspirate după metodologia Montessori sau Waldorf. Cu o jucărie din lemn, copilul își creează propriile scenarii, folosindu-și imaginația. Fără să aștepte un rezultat din partea jucăriei (un sunet, o lumină) el este încurajat să acționeze. În plus, jucăriile din lemn sunt eco friendly și protejează mediul înconjurător.

 Tendinte de parenting

3. Fingerfood, un altfel de diversificare a bebelușului

 

Finger food este denumirea dată alimentelor solide introduse în momentul diversificării bebelușului. Așa cum spune și numele (mancare deget), alimentele sunt tăiate în bucăți ca să poată fi apucate și duse la gură de către bebeluș. În ultimul timp, tot mai multe mămici renunță la piureurile clasice în favoarea auto alimentației, deoarece se spune că atunci când bebe este lăsat să mănânce singur încă de la început, cu ajutorul propriilor mânute, acesta va dezvolta o relație sănătoasă cu mâncarea, își va dezvolta mai repede și mai ușor coordonarea mână-gură și va explora senzorial alimentele ceea ce îl va determina să le accepte mai ușor.

 

4. Co-sleeping sau bed-sharing, când bebe doarme în același pat cu părinții

 

Specialiștii în parenting vorbesc adesea în cărțile lor sau în conferințele pe care le susțin despre beneficiile dormitului în pat cu bebelușul, încă de la naștere. Dacă până nu demult era, să spunem la modă, ca bebe să aibă camera lui, frumos aranjată ca în reviste, în care presupuneam că va dormi liniștit, iar părinții săi la fel, în prezent, se dezbate tot mai mult despre despre beneficiile dormitului alături de copil. Și nu este vorba de o întoarcere în timp, spun aceștia, ci despre înțelegerea faptului că, este în natura umană (și nu numai) ca puii să doarmă lângă mamele lor, mai ales în timpul somnului, pentru a se simți protejați și iubiți. Desprinderea și plecarea din cuibul familiei, respectiv separarea de patul comun, se va produce atunci când copilul este pregătit.

 

5. Mă iubesc așa cum sunt - Body Neutrality

 

Să-ți iubești propriul corp nu e un lucru ușor de făcut, mai ales când trăiești într-o societate în care accentul pe aspectul fizic este exacerbat. Sunt zile în care stima de sine este atât de scăzută, încât replicile pozitive din partea celor din jur nu ajută deloc, ba dimpotrivă. Un concept nou în parenting, care face referire îndeosebi la adolescenți, aflați într-o perioadă de vulnerabilitate maximă din cauza modului în care arată, prinde contur din ce în ce mai mult: Body Neutrality. Corpul este doar “un vehicul” care îți permite să trăiești, să te bucuri de viață. Iar acest lucru trebuie învățat de mic, printr-o educație fără prejudecăți.  Și cei care au rolul de a-i ajuta pe tineri în tot acest proces de acceptare suntem noi, părinții. Pentru că tot noi avem capacitatea de a potoli o furtună sau de a o transforma într-o tornadă. Noi sunt modelele, noi sunt antrenorii din viața copiilor noștri.

 

Parenting nu este doar despre cum să ne creștem copiii mai frumos. Este despre vindecarea propriilor răni din copilărie, despre acceptare și înțelegerea propriilor noștri părinți. Pentru că atunci când părinții înțeleg, când ei înșiși se vindecă de rănile trecutului, devin mai fericiți și mai sănătoși emoțional, și astfel au capacitatea de a crește copii fericiți și echilibrați.

 

#LoveManu

 

Postat în Articole De:
PINGUINII
Comentarii* Câmpuri Obligatorii